Mastodon
top of page

Trending: de opkomst van instant camera's en instant film.

Bijgewerkt op: 2 mrt.

De afgelopen jaren is er een opvallende trend te zien in de fotografiewereld: de opkomst van instant camera's en instant film. In het bijzonder is er een toenemende populariteit van de instax en polaroid film, die in de jaren '80 en '90 een eerste piek kende en nu weer een opleving beleeft.


"De opkomst van instant film en instant camera's biedt een interessant contrast met de trend van digitalisering"


De geschiedenis van instant film gaat terug tot de jaren '40, toen de Amerikaanse uitvinder Edwin Land de eerste polaroid camera uitvond. Deze camera maakte gebruik van instant film waarbij de foto's direct na het maken ervan ontwikkelden en zichtbaar werden. Deze technologie was revolutionair omdat het fotografie voor het eerst toegankelijk maakte voor een breder publiek en het mogelijk maakte om direct resultaat te zien van gemaakte foto's.


In de jaren '70 en '80 beleefde instant fotografie zijn hoogtepunt, met de opkomst van de polaroid camera's en film. De Polaroid Corporation werd een bekend merk en de camera's en film werden populair bij zowel professionele fotografen als bij het grote publiek.Na de piek van de jaren '80 en '90 begon de populariteit van instant film af te nemen. Dit werd veroorzaakt door de opkomst van digitale fotografie, die snel populair werd vanwege de vele voordelen die het bood, zoals het gemak van het delen van foto's en het eindeloos kunnen maken van foto's zonder film te hoeven vervangen.


Toch bleef er een kleine groep liefhebbers van instant fotografie over. Deze groep bleef de charme van de directe resultaten en de fysieke afdrukken waarderen, en bleven trouw aan de ouderwetse technologie.


De afgelopen jaren is er echter weer een opleving in de populariteit van instant camera's en film te zien. Een belangrijke factor hierbij is de groeiende behoefte aan een analoge ervaring in een wereld die steeds digitaler wordt. Instant film biedt een fysieke ervaring die niet te evenaren is met digitale fotografie.


"Momenteel is er een trend waarbij mensen hun social media feed een vintage uitstraling willen geven en daarvoor grijpen ze terug op de nostalgie van instant fotografie."


De opkomst van de instax film heeft ook geholpen bij de recente populariteit van instant fotografie. De instax film is relatief goedkoop en beschikbaar in verschillende formaten en designs. Dit maakt het gemakkelijker en betaalbaarder voor mensen om instant fotografie uit te proberen.


[toegevoegd op 02/03/2023]

Vandaag is Instax met een nieuwe app gekomen, waarmee je geprinte foto's kunt scannen om er leuke collages mee te maken. Deze collages kunnen vervolgens worden gedeeld op sociale media. Dit biedt een nieuwe en creatieve manier om de fysieke foto's die met Instax camera's worden gemaakt te delen en te laten zien aan anderen. Het is een interessante ontwikkeling voor fotografie-liefhebbers en sociale media gebruikers.


De opkomst van instant film en instant camera's biedt een interessant contrast met de trend van digitalisering en laat zien dat er nog steeds vraag is naar analoge ervaringen in onze digitale wereld. Het biedt een interessante uitdaging voor fotografen en creatieven om de technologie te omarmen en te integreren in hun werk.

0 opmerkingen
bottom of page