Mastodon
top of page

Wat is artificial intelligence?

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is de afgelopen jaren sterk toegenomen. AI wordt gedefinieerd als een computerprogramma dat in staat is om taken uit te voeren die normaal gesproken vereisen dat een mens intelligent is, zoals het leren, redeneren en aanpassen aan nieuwe omstandigheden.


Er zijn veel manieren waarop AI al wordt gebruikt in het dagelijkse leven. Een van de meest voorkomende voorbeelden is spraakherkenning, zoals het gebruik van virtuele assistenten zoals Siri en Alexa. Deze assistenten kunnen worden gebruikt om te zoeken naar informatie, het afspelen van muziek en het beheren van agenda's.Siri als spraakassistent op de iPhone

Ook wordt AI gebruikt in de automatisering van bedrijfsprocessen. Veel bedrijven maken gebruik van AI-systemen om efficiënter te werken en tijd te besparen. Bijvoorbeeld, chatbots kunnen worden ingezet voor klantenservice, terwijl automatische workflow-systemen kunnen worden gebruikt voor het verwerken van facturen en het beheren van personeelsdossiers.


Ook in de medische sector wordt AI steeds meer gebruikt. AI-systemen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het analyseren van medische beelden, zoals röntgenfoto's, om zo sneller en preciezer diagnoses te stellen. Ook worden AI-systemen ingezet voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en behandelingen.


AI wordt ook steeds vaker gebruikt in de retail- en e-commerce-industrie. Bedrijven maken gebruik van AI-systemen voor het personaliseren van aanbiedingen en het verbeteren van de online winkelervaring voor de klanten. Bijvoorbeeld, AI-gestuurde aanbevelingsalgoritmen kunnen klanten producten aanbevelen die aansluiten bij hun interesses en voorkeuren.


Een andere manier waarop AI wordt gebruikt in het dagelijkse leven is door middel van AI avatar creators. Deze tool gebruikt AI-technologie om een digitale versie van een gebruiker te creëren, die vervolgens kan worden gebruikt in virtuele werelden en sociale media-platforms. De AI analyseert foto's van de gebruiker en creëert een digitale versie van de gebruiker die zo realistisch mogelijk is.Enkele AI Avatar beelden gemaakt aan de hand van de echte foto's (eerste 2 foto's bovenaan links).

ChatGPT is een specifiek AI-model ontwikkeld door OpenAI, dat gebruikt wordt voor het genereren van tekst en conversaties. Het wordt vaak gebruikt voor chatbots, waarmee gebruikers kunnen communiceren met een computerprogramma, en voor automatisch gegenereerde inhoud zoals artikelen en e-mails. ChatGPT is een van de meest geavanceerde AI-modellen voor tekstgeneratie en wordt steeds vaker gebruikt in allerlei soorten toepassingen.


Algoritmes van Instagram: Instagram maakt ook gebruik van AI-algoritmen om de inhoud op het platform te personaliseren voor elke gebruiker. Deze algoritmen analyseren de interacties van een gebruiker, zoals het bekijken van foto's en video's, het reageren op berichten en het volgen van accounts, om zo te bepalen welke inhoud het meest relevant is voor de gebruiker. Dit helpt Instagram om de gebruikerservaring te verbeteren door de inhoud te tonen die het meest interessant is voor elke individuele gebruiker.


Tot slot wordt AI ook steeds vaker gebruikt in de vervoersindustrie. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan zelfrijdende auto's en drones die worden bestuurd door AI-systemen.


Samengevat zijn er diverse toepassingen van AI in ons dagelijkse leven. Van AI avatar creators, chatGPT, tot aan de algoritmes van Instagram en de automatisering van bedrijfsprocessen. De verwachting is dat AI zich steeds verder zal ontwikkelen en steeds meer toepassingen zal krijgen in onze dagelijkse routine.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page